+ 387 (0)35 744 174

9 jednostavnih koraka za optimalan rad reduktora

Izbjegavajte zastoje u proizvodnji!

> postignite optimalnu učinkovitost industrijskih pogonskih zupčanika…

Inovacije u pogonskim sistemima sa najnaprednijom tehnologijom osiguravaju optimizaciju vremena i troškova.
Kvar industrijskog reduktora može imati katastrofalan učinak na proizvodnju – zaustavljanje cijele linije ili industrijskog postrojenja. Naravno, postoje različiti sigurnosni mehanizmi koji u slučaju kvara zupčastih reduktora garantuju sigurnost ljudi i minimiziraju troškove kvara opreme.

Proizvođači, distributeri i dobri serviseri nude brojna tehnološka rješenja za što brže pokretanje i smanjenje zastoja, poput tehnologije sa niskim sadržajem ulja (nivo ulja u reduktoru je ispod nivoa brtvi – u slučaju curenja ulja), filtrirani sistemi za ulje (za uklanjanje vode i čvrstih čestica), napredni sistemi za nadzor temperature i vibracija, itd.  Određenim postupcima održavaoci mogu sami doprinijeti boljem i dugotrajnijem radu zupčastih reduktora.

Proizvođač reduktora Renold preporučuje 9 jednostavnih koraka redovnog održavanja, kako bi se osigurale najbolje performanse i duži životni vijek svih zupčastih reduktora.

1. Redovni vizuelni pregledi reduktora

Pogledajte da li je došlo do curenja ulja na ulaznom ili izlaznom vratilu ili promjene boje ulja, što može ukazivati na probleme sa pregrijavanjem. Ako je moguće, usredotočite se na zvuk reduktora kako bi se uvjerili da reduktor ne proizvodi prevelike vibracije.

2. Briga o čistoći

Reduktori često rade u prljavim i prašnjavim okruženjima. Pobrinite se da budu čisti i izbjegnite moguće prodiranje nečistoća u uređaj, kako biste sebi olakšali vizuelni pregled. Prašina i prljavština koje prekrivaju reduktor također mogu uticati na pregrijavanje i zato ih redovno čistite.

3. Podmazivanje je neophodno

Redovno podmazivanje u skladu sa specifikacijama proizvođača je izuzetno važno. Obavezno koristite odgovarajuće mazivo sa pravim aditivima koji će odgovarati području primjene. Ako imate bilo kakve nejasnoće po pitanju odabira maziva, obavezno zatražite savjet proizvođača ili distributera.

4. Praćenje temperature reduktora

Pratite temperaturu reduktora sa infracrvenim mjeračem temperature i obratite pažnju na nagle i iznenadne promjenene koje će sigurno ukazivati na problem.

5. Nadzor vibracija ležajeva i unutrašnjih zupčanika

Redovna analiza vibracija je posebno važna kada se reduktor nalazi u bučnoj sredini koja sprječava da primijetite pretjerane vibracije. Povećavanje vibracija je siguran znak nadolazećih problema.

6. Pregled unutrašnjih zupčanika

Skinite inspekcijske poklopce i pregledajte unutrašnje zupčanike kako bi utvrdili postoje li eventualne naznake oštećenja i istrošenosti. Provjeriti uzrok dodira zuba zupčanika sa pastom za tuširanje. Neusklađenost zupčanika znak je neravnomjerne potrošnje ležajeva ili kućišta.

7. Provjeravanje čistoće i pravilnog izbora ventilacijskih otvora

Provjerite jeste li odabrali odgovarajuće ventilacijske otvore i vodite brigu o njihovoj čistoći, te pazite da na njima nema ostataka prašine. U okruženjima gdje ima puno prljavštine otežani su pregledi i održavanje (npr.kod izrade opeke ili cementa).

8. Provjeravanje ugaone zračnosti između zupčanika

Ako se ugaona zračnost između zupčanika postepeno povećava dolazi do istrošenosti zupčanika. Povećana zračnost na ulaznom i izlaznom vratilu prvi je znak prekomjerne istrošenosti ležaja ili kućišta.

9. Provjeravanje nominalne vrijednosti reduktora

Zahtjevi reduktora se, s obzirom na prvobitno definisane vrijednosti, s vremenom mogu promijeniti. Provjerite nominalne vrijednosti reduktora kako bi utvrdili radi li reduktor u skladu sa specifikacijama proizvođača i ulaznom snagom.

Važno je znati da se troškovi planiranog održavanja mogu predvidjeti, ali se troškovi koji su uzrokovani kvarom reduktora i posljedičnog zastoja proizvodnje, ne mogu predvidjeti. Najbolja praksa u modernoj proizvodnji je smanjiti održavanje, zastoje u proizvodnji i uspostaviti plan održavanja sa dobavljačem reduktora, koji će u kritičnim situacijama brzo reagovati i ponuditi rješenje za svaku kritičnu jedinicu u postrojenju.

Primjer održavanja – prije i poslije
TBS kompletna rješenja > obratite se našim stručnjacima!

U TBS TRADE stojimo na raspolaganju za sva tehnička pitanja i stručni savjet. Možete nas kontaktirati putem emaila tbstrade@bih.net.ba ili telefonski na +387 35 744 174.

16.11.2022