+ 387 (0)35 744 174

Imate li probleme s brtvljenjem u sistemima za miješanje?

Kako bi osigurali potpunu izolaciju medija za miješanje, spriječili prodor neželjenih elementa u spremnik i ispuštanje sadržaja iz spremnika, preporučujemo brtvila vrhunske kvalitete – specijaliziranog proizvođača Lidering.

Gdje i kako ih možemo koristiti?

Sistemi za miješanje najčešće se koriste u hemijskoj i prehrambenoj industriji. Upravo kod tih proizvodnih procesa, Liderinig brtvila imaju ključnu ulogu u osiguranju izvrsnog brtvljenja i postizanju visokih standarda.

Bez obzira na činjenicu da postoji velik broj različitih vrsta miksera, svi imaju vrlo sličan način rada. Mikseri su postavljeni na spremnike, cisterne,  u kojima se nalazi nekoliko različitih medija koja se međusobno miješaju uz pomoć lopatica. Često se miješaju i supstance kod kojih dolazi do reakcije kada dolaze u dodir jedna sa drugom. U takvim slučajevima, reakcija supstance mora se izvoditi pod pažljivo kontrolisanim uslovima – temperatura, pritisak i atmosfera.

Kompleksnija Liderinig brtvila s jednostrukim ili dvostrukim brtvljenjem,
zadovoljavaju visoke zahtjeve prije svega kod reaktora, u hemijskoj i farmaceutskoj industriji gdje je potrebno uspostaviti potpunu izolaciju miješanog medija.

U takva složenija brtvila ubrajamo:

  • model LSC80: verzija s jednostrukim brtvljenjem,
  • model LDC80: verzija s dvostrukim brtvljenjem.

*Oba modela brtvi imaju mogućnost spajanja rashladne/podmazujuće tečnosti ili povezivanja medija za odvajanje pritiska.

Trebate brtve – s povećanom otpornošću na agresivne medije?

U Lideringu su nedavno proširili svoj asortiman nadograđujući gore spomenute brtve s modelom LSC/LDC 82, gdje su elementi, koji dolaze u dodir s miješanim medijem, obloženi s posebnom supstancom koja je hemijski otpornija na agresivne medije kao što je nehrđajući metal.

Brtva s presvlakom LSC_LDC82

Što ako je pogon miksera postavljen na dno posude spremnika?

U ovom slučaju imamo posla s konfiguracijom pogonskog brtvila, gdje je brtvilo u direktnom kontaktu s miješanim medijem. Pri tome se mora paziti da se omogući jednostavno pražnjenje i čišćenje spremnika bez zaustavljanja čestica u zaptivnim prostorima, što otežava čišćenje i potencijalno zagađuje sljedeću seriju.

Preporučujemo:
Za rješenje tog izazova nudimo Lidering brtvu; model LSC/LDC83.Tu se primarno brtvilo nalazi izvan cjelokupnoga kompleta brtvila što omogućava uspostavljanje higijenskih uslova koje postižemo s poliranim i zaobljenim površinama primarnog brtvila.

S tim da, premiještanjem brtve u spremnik dobivamo i na prostoru u kome se nalazi pogon. Kao rezultat, moguća je jednostavna montaža i demontaža brtvila.

Svi spomenuti modeli brtvi su dostupni za veličine osovine od 40 odnosno 60mm do 220mm.

Trebate brtvila po mjeri?

U TBS TRADE Vam s našim tehničkim znanjem brzo priskačemo u pomoć i predlažemo najbolje rješenje za brtvljenje. Moguća su i pjedinačna prilagođavanja Vašim željama.

Za sva tehnička pitanja i besplatan stručni savjet, stojimo na raspolaganju.
Pišite nam na: tbstrade@bih.net.ba.

17.11.2020