+ 387 (0)35 744 174

Izrada transportnih linija po mjeri

Zbog težnje ka boljoj energetskoj i radnoj učinkovitosti, težimo ka jednostavnim, tehnološki savršenim i troškovno optimalnim rješenjima.

Važnu ulogu u procesu automatizacije proizvodnje ima transportna tehnika koja je ustvari prisutna u svim granama industrije. Najviše je srećemo u obliku transportnih linija koje omogućavaju brz i učinkovit transport proizvoda između različitih faza proizvodnje.

Jednostavne i kompleksne aplikacije po mjeri

U preduzeću se fokusiramo na pronalazak  visokoučinkovitih rješenja i proizvoda za dostizanje naših poslovnih ciljeva. Izrađujemo jednostavne, ali i kompleksne aplikacije transportnih linija, samostalno ili u sklopu nekih većih projekata. Nudimo mogućnost nabavke svih potrebnih sastavnih dijelova te po mjerama kupca  izrađujemo, odnosno nabavljamo različite vrste transportera i transportnih traka.

Nacrtna rješenja izrađujemo cjelovito sa pažljivim i preciznim pristupom razumljivim kupcu. Sa naručiteljem jasno definišemo poslovne zahtjeve i tehnička ograničenja te ograničenja radnog okruženja. S tim garantujemo da je svako rješenje pažljivo osmišljeno i temeljito provjereno za pouzdan rad.

Neka od rješenja za naše kupce – fokusiramo se na korisnost rješenja

U nastavku vam predstavljamo nekoliko praktičnih primjera izrade transportera i transportnih traka koje smo prema mjeri izradili za naše kupce.

  • Rješenje 1 – Metalni transporter za sortiranje i pakovanje proizvoda

Izazov: Pojednostavljenje rada, lakše sortiranje i automatsko pakovanje proizvoda. Naručitelj je želio svoju mašinu nadopuniti sa izlaznom trakom koja će mu omogućiti lakše sortiranje i pakovanje.

Rješenje: Iskonstruirali smo i izradili metalni transporter iz metalne ploče i profila ispod kojeg je postavljen hvatač ulja koji se kroz proizvodni proces nanosi na proizvode. Proizvodi se transportuju metalnim spojnicama lanca, a sam lanac je zaštićen od kontakta sa pogonskom pločom. Pogon je izveden preko pužnog  reduktora.

  • Rješenje 2 – Rastezljiv transporter kartonskih transportnih kutija

Izazov: Optimalno rješenje za istovar nabavljene robe, odnosno kartonskih kutija iz dostavnih vozila te smanjiti broj radnika i povećati učinkovitost.

Rješenje: Za naručitelja smo isporučili dva rastezljiva valjkasta transportera koji su omogućili brži i lakši transport između skladišta i transportnog vozila. Na valjkaste linije je dodatno montiran automatski 2D skener koji omogućava automatski upis pošiljki u internu bazu podataka.

Uvođenjem opisanog rješenja zadovoljili smo potrebe kupca i smanjili broj potrebnih radnika na pola.

Tehnički podaci rastezljivog valjkastog transportera

  • širina transportera: 760mm,
  • dužina rastegnutog transportera: 15400mm
  • napajanje: 220V,
  • regulator brzine i smjera okretanja,
  • konstrukcija transportera  je na okretnim točkovima sa kočnicom,
  • nastavljiva visina,
  • krajnja mehanička i pritisna blokada,
  • mogućnost transporta kutija težine do 50kg.

  • Rješenje 3 – Čvrsta lamelna metalna transportna traka i pogonski valjkasti lanac

Izazov: Naručitelj se suočio sa izazovom za proizvodnju elektromotora gdje je trebao izuzetno robusnu zakrivljenu transportnu traku sa što dužim vijekom trajanja. Traka je trebala podnijeti težinu i transport metalnih poluproizvoda bez oštećenja, a istovremeno omogućiti zavoj od 90 stepeni na što manjem radijusu radi rasporeda postojećih mašina.

Rješenje: Kroz iscrpni razgovor sa klijentom o poslovnim ciljevima, tehničkim ograničenjima i potrebnom prilagođavanja radnom okruženju, proizveli smo izuzetno robusnu transportnu traku sa metalnim lamelama koje pokreće snažan lanac 12B-1. Lanac Rexnord 1874-TAB-K450 i posebno oblikovane lamele omogućavaju izvođenje krivine transportne trake polumjera 381mm. Metalne lamele debljine 3mm sa pogonskim lancem 12B-1 mogu transportovati teže proizvode, a maksimalna sila sa kojom možemo djelovati na noseći lanac je 4.500N. Pogon transportne trake smo izveli sa pužnim reduktorom Motovario NMRV-P 63 sa prijenosnim omjerom 30 i elektromotorom snage 0,55kW. Širina transportne trake 1874-TAB-K450 je 114,3mm (maksimalna širina lamelnog lanca 1874 je 190,5mm) i omogućava rad u širokom temperaturnom području , od -70 pa sve do 430 stepeni.

Transportna traka, izrađena po mjeri kupca, ima najmanji radijus, izuzetno robusne izvedbe i jednostavan za održavanje.

Tehnička pomoć

Kontaktirajte nas ili nam pošaljite upit na tbstrade@bih.net.ba, te ćemo vam rado pomoći.

01.11.2020