+ 387 (0)35 744 174

Jeste li znali da je igličasti ležaj sa kavezom jedan od najvažnijih historijskih izuma?

Schaeffler slavi 70-tu godišnjicu uspjeha, ali kakva je njihova budućnost?

Revolucija ležajne tehnologije je započela sa idejom o poboljšanju vođenja iglica u igličastim ležajima upotrebom kaveza. Prvo testiranje je pokazalo nepobitne rezultate, a zahvaljujući kavezu, komponente su pokazale izuzetno nisko habanje i trenje. Samo godinu dana nakon proizvodnje originalnog prototipa, automobilski proizvođači su dali Schaeffleru prve velike narudžbe, nakon čega je uslijedila i upotreba u industrijskom sektoru. Uspjeh je bio zagarantovan.

Glavne prednosti igličastih ležaja sa kavezom

  • Veće brzine sa manje trenja

U starijoj verziji, duge iglice obično su se naginjale i pomicale u poprečnom smjeru dok se ležaj okretao, što je često uzrokovalo zaglavljivanje i trenje između iglica. Razvoj kaveza ležaja  omogućio je znatno veće brzine uz znatno manje trenje.

  • Učinkovitost primjene

Inženjeri su izvorne oblike igličastih ležaja zamijenili inovativnim ležajima u kavezu, čime su značajno poboljšali učinkovitost njihove primjene.

  • Manje veličine za primjene

Gustoća snage, koja se znatno poboljšala zahvaljujući valjku iglice i kavezu, nudi značajan potencijal za smanjenje veličine onih aplikacija koje manje opterećuju energetske resurse.

Dr. Georg Schaeffler je postavio temelje za brzi rast kompanije: “Igličasti ležaj sa kavezom jedan je od najvažnijih izuma u historij  naše kompanije.”

Ključne uloge u razvoju industrije i tehnologije

Igličasti ležaji sa kavezom dali su neprocjenjiv doprinos razvoju:

  • automobilske industrije (manji, automobili visokih performansi i cjenovno pristupačni automobili),
  • mašinstva,
  • građevinarstva,
  • poljoprivredne mehanizacije,
  • transportne tehnologije.

U industrijskom sektoru gdje se povećava potražnja za jednostavnim robotima, upotreba ležaja sa igličastim kavezom omogućava lagan i kompaktan dizajn, što dovodi do smanjenja veličine robota. Igličasti ležaji sa kavezom pružaju minimalnu varijabilnost i najviši nivo sigurnosti.

Primjer jednostavnog i malog robota – osigurava potrebnu krutost i zauzima malo prostora.

Kod razvoja tehnologija, u e-mobilnosti,  igličasti ležaji sa kavezom ključni su za rad mnogih elektroničkih prijenosnika. Oni imaju minimalan uticaj na konstrukciju, jer im je vanjski promjer jednak promjeru iglica  – kavez  u tom slučaju nema značajnu ulogu. Uz to, imaju veliku nosivost i cjenovno su pristupačniji u poređenju sa drugim tipovima ležaja.

Zanimljive činjenice u brojkama

  • Postoji više od 15.000 različitih igličastih ležaja sa kavezom za najraznovrsnije zahtjeve.
  • Dužina žice koja se koristi za godišnju proizvodnju ležaja sa kavezom, može obaviti Zemljin ekvator čak 18 puta.
  • Iz iste žice se svakodnevno proizvede 170 miliona iglica za ležaje.
  • Životni vijek današnjega ležaja sa jednakim dimenzijama je u odnosu na  prvu izvedbu iz 1950 godine, povećan za 15 puta – sa utrostručenom nosivošću statičnog opterećenja!

Primjer iz prakse:
Igličasti ležaji sa kavezom KZK (kavez sa polugama) se upotrebljavaju kod e-osi sa koaksijalnim dizajnom. Jedan od primjera je Schaefflerov pogon e-osovine koji se proizvodi za Audi E-tron od 2018. godine.

Primjer primjene igličastih ležaja sa kavezom: E-osni pogon kompanije Schaeffler koji se od  2018. godine  proizvodi za Audi E-tron.

Pored kompanije Schaeffler, razvile su se i neke druge svjetske kompanije koja su pri razvoju igličastih ležaja sa kavezom koristile “stari” Schaeffler-ov patent i značajno ga optimizirale. Među njima je najistaknutija japanska kompanija NOSE SEIKO (robna marka JNS) koja je specijalizirana za proizvodnju igličastih ležaja, te valjaka za vuču i potporu.

Vir slik: Schaeffler

Trebate li igličaste ležaje sa kavezom koji će vam odgovarati s obzirom na tip primjene?

U TBS TRADE stojimo na raspolaganju za sva tehnička pitanja i stručni savjet. Možete nas kontaktirati putem emaila tbstrade@bih.net.ba ili telefonski na +387 35 744 174.

07.02.2023