+ 387 (0)35 744 174

Kako analizirati uzrok lošeg brtvljenja brtvenom pletenicom

Prekomjerne brzine, greška kod montaže i rastezanje → sve navedeno može uzrokovati kvar sistema brtvljenja!

Za otkrivanje uzroka lošeg brtvljenja i posljedičnog kvara brtvenog sistema, potrebno je analizirati brtvene materijale, opremu i radno okruženje. Predstavljamo najučinkovitije metode za analizu uzroka lošeg brtvljenja brtvene pletenice.

  • Poznavanje graničnih vrijednosti brtvenog elementa
  • Promatranje mjesta na kojemu je došlo do kvara
  • Analiza istrošenih pletenica
  • Ispitivanje uzroka oštećenja pletenice
  • Detaljan razgovor sa održavateljem opreme i strojeva

Poznavanje graničnih vrijednosti brtvenog elementa je od izuzetnog značaja

S Size (veličina) Da li je izabrani materijal odgovarajuće veličine? Da li su brtveni prstenovi isječeni na pravu dužinu?
T Temperatura Provjerite temperaturu u sistemu i uporedite je sa temperaturom propisanom od proizvođača brtvenog materijala.
A Područje upotrebe Neke pletenice su izrađene za upotrebu samo na mjestima gdje je prisutno rotaciono brtvljenje, neke za recipročno brtvljenje, neke za statično, a neke su pogodne za sva tri oblika brtvljenja ili kombinaciju dva različita tipa brtvljenja.
M Medij Moramo poznavati vrstu testiranog medija, jer brtveni materijal mora biti hemijski otporan na njega. Potrebno je poznavati sastav medija (bez abrazivnih čestica koje mogu oštetiti brtveni materijal).
P Pressure (pritisak) Brtveni materijal mora biti otporan na pritisak koji se javlja u sistemu.
S Speed (brzina) Brtveni materijal mora obezbijediti brtvljenje kod obodnih ili linearnih brzina koje su prisutne tokom rada.

Istražite ”mjesto zločina”

Posmatrajte mašinu tokom rada. Obratite pažnju na zvukove, vibracije ili mirise koje mašina proizvodi. Dim, vibracije, miris paljevine, zvukovi lupkanja, promjene pritiska   samo su neke od mogućih nepravilnosti koje ukazuju na problem.

Proučite stanje mašine. Brtvene pletenice su predstavnik robusnih brtvi koje mogu osigurati brtvljenje u nepovoljnim uslovima. Imajte na umu da uvijek postoje mogućnosti prilagođavanja brtve ovisno o otpornosti na habanje i ograničenjima kapaciteta mašine.

Pregledajte osovine  ventila i osovine na pumpama ,jer oštećenja na brtvenoj površini u obliku ogrebotina,hrđe i općenito gruba hrapavost pridonose povećanom propuštanju.

Oštećena osovina
Oštećena osovina

Povećana zračnost na vrhu i na dnu brtvenog prostora može prouzrokovati ekstruziju, tj. istiskanje brtvenog materijala, te može doći do prodora krupnijih čestica u brtveni prostor. Prevelika zračnost može izazvati potpuno istiskivanje brtve iz brtvenog prostora.

Loši ležaji odnosno povećana ekscentričnost rotacijske ose može dovesti do povećanja utora između brtvene površine i brtvene ose.

Da li su svi mašinski elementi na svom mjestu?
Često se dešava da tokom radova na održavanju i izmjene dijelova, zaboravimo na jedan od sastavnih dijelova ili da tokom instalacije sastavni dio ugradimo na pogrešno mjesto ili se radi o pogrešnom redoslijedu instalacije.

Istiskivanje brtvenog materijala
Istiskivanje brtvenog materijala

Analizirajte istrošene pletenice

Analiza istrošene pletenice ukazuje na razloge preranog propuštanja.
Istrošene pletenice moraju se oprezno ukloniti sa mašine, a zatim brtvene prstenove precizno sastaviti izvan sistema. Možemo si pomoći sa komadićima pletenice ili slikama koje možemo snimiti tokom postupka demontaže.

Brtveni prstenovi iz mašine

Ispitajte koji su najčešći uzroci za nastanak oštećenja

Rastezanje. Oštećenja pletenice najčešće nastaju u sistemima gdje je prisutna rotacija – npr. pumpe. Oštećenja su vidljiva u obliku zagorjele ili otopljene površine na unutarnjem obodu pletenice. Intenzitet oštećenja je najveći na gornjem prstenu pletenice odnosno na tlačnoj prirubnici, gdje je pritisak na pletenicu najveći i smanjuje se sasvakim idućim prstenom.

Kod brtvljenja sa pletenicama dozvoljeno je manje otpuštanje medija koji podmazuje i istovremeno hladi zagrijan brtveni materijal. Ako je otpuštanje spriječeno dolazi do nekontroliranog nastanka topline koja oštećuje brtveni materijal. Dozvoljeno je lagano otpuštanje u skladu sa veličinom prečnika osovine.

pretezanje

Previsoka brzina. Brtveni materijal koji je izložen previsokim obodnim brzinama brtvljene osovine pokazuje oštećenja slična oštećenjima zbog preopterećenosti. Razlika se prepoznaje po intenzitetu oštećenja, koje se javlja pri svim brzinama, ravnomjerno na svim brtvenim prstenovima, a ne na isti način kao kod rastezanja, gdje je najveći intenzitet na vrhu – na tlačnoj prirubnici. Potrebno je odabrati drugi materijal koji može podnijeti veće brzine.

Habanje zbog abrazije. Prepoznajemo ju po trošenju brtvenog materijala na nutarnjem promjer brtvene pletenice – gornja, donja i vanjska površina izgledaju nedodirnuto. Abrazija se pojavljuje kada su u brtvenom mediju prisutni tvrdi dijelovi koji se otpuštaju u brtveni prostor između osovine i brtvene pletenice.

Abraziju sprječavamo:
> ispiranjem brtvenog prostora,
> sa čistim medijem,
> sa precizno montiranim čahurama ili distancnim prstenovima.

Kada ne možemo spriječiti izloženost abrazivnim dijelovima možemo upotrijebiti otpornije brtvene materijale (na primjer pletenice izrađene od aramidnih vlakana).

habanje zbog abrazije

Previsoka temperatura. Kod oštećenja pletenice zbog previsoke temperature  potrebna  je zamjena materijala za temperaturno otporniji materijal.

Prisutnost hemikalija. U slučaju oštećenja pletenice usljed hemijskog napada, potrebno je materijal pletenice zamijeniti hemijski otpornijim materijalom.

Greške kod montaže. Brtveni prsteni moraju biti ispravnih dimenzija, precizno izrezani, pod odgovarajućim uglom i zatim oprezno montirani u brtveni prostor.

Razgovarajte sa održavaocima opreme i mašina

Održavaocima mašinske opreme (monteri brtvi, osoblje u održavanju, operateri,  procesni inženjeri itd.) postavite sljedeća pitanja…

  • Kako nastaju greške? Najčešće se javlja povišeno otpuštanje i pregrijavanje.
  • Ponavljaju li se greške često, redovno ili se radi o izoliranoj pojavi?
  • Da li se nešto promijenilo prije nego što su se pojavili problemi kod promjene brtvenog materijala, opreme ili cijelog procesa?
  • Da li su prije pojave problema obavljeni neki postupci koji bi mogli izavati neravnotežu kod instalacije, npr. čišćenje sistema?
  • Opis procesa ugradnje brtve.

Koncept brtvljenja sa pletenicom je jednostavan, ali je pronalazak uzroka oštećenja i njihovog otklanjanja mnogo teže, pa je detaljna analiza oštećenih pletenica, procesa i radnog okruženja mašina ključna. Opisane metode doprinose lakšem uklanjanju problema i optimizaciji efikasnosti u industriji.

Želite znati više? ?

Zatražite besplatni stručni savjet naših tehničkih stručnjaka …
Za bilo kakva pitanja stojimo na raspolaganju putem e-maila tbstrade@bih.net.ba i telefona +387 35 744 174.

16.02.2022