+ 387 (0)35 744 174

Kako odabrati prave transportne točkiće

Točkići se izrađuju od različitih materijala, ovisno o zahtjevima nosivosti, otpornosti na hemikalije, podlozi po kojoj se obavlja transport itd. U našoj ponudi možete pronaći razne transportne točkiće za različite namjene.

Prilikom odabira transportnih industrijskih točkića važni su sljedeći kriteriji

Nosivost točkića

Što je veće ukupno opterećenje, potrebno nam je više točkića. Težina tereta također utiče na pokretljivost točkića, zbog povećanog trenja. Za veće nosivosti preporučuju se valjkasti ili kuglični ležajevi, a za maksimalne nosivosti kuglični ležajevi.

Lakoća rotacije

Što je veći prečnik točkića, to se lakše okreće. Ležajevi (cilindrični i sferični) nose veća opterećenja. Za lakši transport izaberite dovoljno velike točkiće i ležajeve.

Podloga

Izabrani transportni točkić mora biti dovoljno velik da omogući prelazak i vožnju preko pukotina u podu. Za neravne površine odaberite točkiće sa pneumatikom na napuhavanje.

Okolina

Pri odabiru transportnih točkića treba obratiti pažnju i na prisustvo ulja, kiselina i drugih hemikalija. Isto važi i za izbor točkova prema radnoj temperaturi. Materijali oboda i premaza odabrani su tako da mogu izdržati radnu temperaturu, uzimajući u obzir smanjenje nosivosti.

Koje vrste transportnih točkića poznajemo?

Okretni točkići

Okretni točkići imaju ugrađeni zglob koji im omogućava da se rotiraju za 360 stepeni i da mijenjaju smijer kretanja. Jedan par točkića na kolicima su obično okretni točkići. Okretni točkići mogu imati i ugrađenu kočnicu.

Fiksni točkići

Fiksni točkići se sastoje od točkića i vilice. Obično se na kolica montira par stabilnih točkića koji vode kolica i obezbeđuju lakše guranje kolica u pravom smjeru.

Točkići bez vilice

Isporučujemo i točkiće bez vilice, točkići se montiraju na kolica ili mašine sa posebnim dodatkom.

Karakteristike točkića

Puna guma

Osigurava male vibracije tokom transporta, a otpor pri vožnji je manji nego kod gume na napuhavanje.

Poliuretanski premaz

Pogodan je za veliku nosivost uz malo habanje materijala.Takav premaz je otporan na oštre metalne čestice i otporan na toplu vodu i paru.

Poliamid

i polipropilen su hemijski otporni na mnoge kiseline, kao i na vlagu. Omogućava platformu sa relativno velikom nosivošću, pogodna radna površina je glatki pod.

Bakelit

Može izdržati temperature do 270˚C, što ga čini pogodnim za upotrebu u pećnicama i sušilicama. Bakelitni točkići su ograničeni samo na upotrebu po ravnim i glatkim površinama.

Vulkanizovani premazi

točkića od poliuretana veće tvrdoće. Točkići sa vulkanizovanim premazima su pogodni za ekstremno velika opterećenja sa minimalnim trenjem kotrljanja.

Točkići od livenog čelika

Omogućavaju visoku nosivost, malo habanje, stabilnost na visokim temperaturama, ali i lošiju apsorpciju udara.

Guma

Pneumatik izuzetno dobro apsorbuje udarce i pruža mali otpor pri vožnji po neravnom terenu.

Ponuda LIV transportnih točkića

1. Točkići za opštu namjenu

To je grupa točkića nosivosti do 500 kg za upotrebu u normalnim uslovima rada (temperatura, hemikalije,…).

Točkići opšte namjene mogu imati metalne ili plastične felge, ali to ne utiče na nosivost. LIV točkići proizvode i točkiće bez vilice, i sa vilicom.

Postoje različiti načini pričvršćivanja točkića:
→ villica sa prirubnicom,
→ vilica sa vijkom i zavrtanj kroz osovinu točkića.

Točkići za opštu upotrebu mogu biti opremljeni kugličnim ležajevima, valjkastim i kliznim. Opšti industrijski točkići se koriste u praktično svim granama industrije za transport sirovina, proizvoda i poluproizvoda. Najčešće se točkići pričvršćuju na razna kolica za transport proizvoda u proizvodnji.

Točkići opšte namjene –  metalne felge su otporne na udarce, a gumeni premaz točkića osigurava neometan rad. Točkić je pogodan za opterećenje do 300 kg. Preporučuje se montaža sa valjkastim ležajevima.
*Isporučuje se sa vilicom i montažnom pločom

Točkići opšte namjene sa plastičnim felgama i gumenim poklopcima  za nesmetan rad. Točkovi su pogodni za opterećenja do 230 kg. Preporučuje se montaža sa valjkastim ležajevima.

Transportni točkići bez obloge izrađeni su od najkvalitetnijeg poliamida. Trenje kotrljanja je izuzetno nisko, a  točkići su otporni na udarce, abraziju i koroziju – i lako se čiste.

Felge od poliamida su mehanički otporne na udarce, a poliuretanski premaz je dovoljno tvrd da je trenje kotrljanja nisko i pod velikim opterećenjima. Točkići se mogu montirati klizno ili sa valjkastim ili kugličnim ležajevima. Pogodni za nosivost do 500 kg po točku (u zavisnosti od prečnika točkića).

Felge od poliamida su mehanički otporne na udarce, a gumeni premaz dobro apsorbuje udarce.Zbog manje tvrdoće premaza, otpor kotrljanja je veći i točkići su manje pogodni za velika opterećenja. Pogodni za nosivost do 400 kg po točku (u zavisnosti od prečnika točkića).

Neobloženi točkići koji nude nizak otpor kotrljanja. Točkići od PP (polipropilena) nude mirniju vožnju preko prepreka, dok točkići od PA (poliamida) smanjuju habanje pri vožnji po ravnom terenu. Točkići od PP su pogodni za upotrebu do temperature od 60˚C, a točkići od PA do 80˚C.

2. Inox točkići od nehrđajućeg čelika

Točkići od nerđajućeg čelika su pogodni za sve vrste okruženja u kojima su točkići često u kontaktu sa vodom, parom i hemikalijama.

Otporni su na koroziju i imaju duži vijek trajanja. Pogodni su za HAACP sistem tj. prehrambenu i farmaceutsku industriju. To su točkići također pogodni za upotrebu u autoklavnim pećnicama, gdje je prisutna para i pri visokim temperaturama. Točkići od nerđajućeg čelika se najviše koriste u proizvodnji hrane, kuhinjama, laboratorijama, bolnicama, farmaceutskoj industriji i drugim aplikacijama koje zahtijevaju redovno čišćenje točkića.

3. Točkići za kontejnere

Kontejneri za smeće su izloženi vremenskim uslovima i ekstremnim mehaničkim opterećenjima. Stoga nije slučajno da se točkići kontejnera za smeće moraju često mijenjati.
Za točkiće na kontejnerima je zakonski obavezno da budu mehanički i temperaturno otporni, zaštićeni od korozije sa niskim trenjem kotrljanja.

LIV točkići sa pocinčanim vilicama i gumenim premazom obezbeđuju dug radni vijek toočkića.

 

4. Točkići za teške uslove rada

Ključ za odabir točkića za teške uslove rada je težina koju svaki točkić mora nositi. To znači, prije svega, dovoljno jaku vilicu i ležaj točkića. Također je potrebno uzeti u obzir tlo po kojem se teret transportuje. Trenje kotrljanja je najmanje kod najmanje elastičnih materijala, što također znači da je potrebno manje snage za pomicanje tereta.

Tako možemo koristiti točkiće bez premaza za vrlo glatke površine, a elastičnije obloge za manje ravne površine. Uobičajena obloga točkića za teška opterećenja je vulkolan.
90sh-95 tvrdoće, elastičan, izuzetno otporan na kidanje i ekstremno otporan na habanje.

5. Točkići za neravne površine

Točkići za neravne površine moraju biti vrlo elastični. Točkići sa gumama na napuhavanje obično se koriste za vožnju po neravnom terenu.
Točkići su dostupni sa ili bez vilica.
U ovu kategoriju spadaju i točkovi za invalidska kolica.

6. Točkići za ustanove

Postoje točkići posebno namijenjeni za upotrebu u bolnicama, domovima za starije osobe i sl..
Nosivost točkića, materijali i priključci za točkiće prilagođeni su zdravstvenim standardima.
Institucionalni točkići se koriste za bolničke krevete, kolica i slično.

7. Točkići za namještaj

LIV točkići u svom proizvodnom programu imaju različite točkiće za upotrebu u industriji nameštaja.
Točkići za namještaj su namijenjeni za montažu na stolice, ladice, stolove itd.
Točkići mogu biti plastični ili sa gumenim premazom za lakši rad.

8. Temperaturno otporni točkići

Transportni točkovi za visoke temperature izrađeni su od poliamida sa staklenim vlaknima i otporni su na temperaturu do 250°C.
Pogodni su za opterećenja između 150 i 170 kg i za upotrebu u pećnicama, sušilicama ili prostorijama sa povećanim temperaturama.

16.06.2023