+ 387 (0)35 744 174

Kako vam mogu biti korisna tečna brtvila?

Brtvila su ključna komponenta u zaštiti mašina i druge industrijske opreme od negativnih uticaja kao što su korozija, mehanička oštećenja i habanje. Upotreba ispravnih brtvi ključna je za održavanje i optimalan rad ovih mašina u zahtjevnim industrijskim okruženjima. Među različitim vrstama brtvi ističu se tečna brtvila, koja imaju brojne prednosti i pogodnosti za preduzeća.

Koje su prednosti za vas?

Tečna brtvila imaju jedinstvenu strukturu brtvenog materijala, koji se, kada se nanese na površinu, raširi, i  ispunjava sve površinske nepravilnosti , te stvara  trajnu brtvenu  zaštitu između površina. Zbog svoje tekuće strukture, fleksibilna su i korisna,  bez obzira na složenost i oblik površina za brtvljenje.

  • Ujednačenost brtve i brtvene površine: Tečne brtve obezbeđuju ravnomjerno  brtvljenje površine, čime se sprječava curenje.
  • Jači i pouzdaniji spoj: Tečne brtve stvaraju jači i pouzdaniji spoj od ostalih tehnologija brtvljenja. Zbog svoje strukture, brtva je ravnomjerno raspoređena i osigurava čvrstu vezu između površina.
  • Otpornost na velika opterećenja: Tečne brtve su otporne na velika opterećenja, što je ključno za proizvodnju u zahtjevnim industrijskim okruženjima. Zahvaljujući svojoj strukturi, mogu se prilagoditi i apsorbirati vibracije i pokrete između površina.
  • Pojednostavljen rad: Nema potrebe za komplikovanim naručivanjem i skladištenjem različitih tipova brtvi.

Upotrebljivost tečnih brtvi u odnosu na fiksni spoj

→ Za fiksne spojeve preporučuje se upotreba anaerobnih brtvi.

Ove brtve se suše pri uticaju zraka, čak i kada su nalaze  između dvije metalne ploče. Anaerobne brtve stvaraju jaku vezu i ispunjavaju sve nepravilnosti brtvenih površina.

Anaerobno brtvilo Loctite 518

→ Za fleksibilne spojeve koriste se silikonske brtve.

Silikonske brtve osiguravaju potpuno brtvljenje fleksibilnih spojeva i napravljene su tako da prevaziđu mikropokrete između površina. Takve brtve mogu izdržati široko temperaturno područje.

Silikonsko brtvilo Loctite SI 5

Upotrebljivost tečnih brtvi u odnosu na fiksni spoj

1. Čišćenje površine: Prije nanošenja brtve, važno je da komponente budu čiste i bez masnoća, ulja ili drugih brtvila. Za čišćenje površine možete koristiti proizvod kao što je LOCTITE 7063.

2. klanjanje ostataka stare brtve: Održavanje i popravke zahtijevaju uklanjanje ostataka stare brtve. Za to možete koristiti LOCTITE 7200 – Sredstvo za uklanjanje brtvila, a očistiti površinu sa LOCTITE 7063.

3. Nanošenje na niskim temperaturama: Prilikom nanošenja brtvi na temperaturama ispod 5 °C, preporučuje se priprema površine sa proizvodom LOCTITE SF 7649.

Kako LOCTITE brtve pružaju bolje brtvljenje u odnosu na brtve ↓

Trebate li stručni savjet o LOCTITE tečnih brtvila?

Zatražite besplatni stručni savjet naših tehničkih stručnjaka.
Stojimo Vam na raspolaganju!

E tbstrade@bih.net.ba
T +387 35 744 174

17.11.2023