+ 387 (0)35 744 174

Mehanička brtvila LIDERING – za najzahtjevnije primjene

Postali smo zvanični predstavnik svjetskog proizvođača mehaničkih brtvi Lidering S.A.U za područje Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

LIDERING se smatra jednim od najvećih proizvođača mehaničkih brtvi za najzahtjevnije primjene,  kako u prvoj ugradnji (OEM) tako i u zamjeni istrošenih brtvi u mašinama (MRO).
LIDERING brtve se koriste u pumpama, mikserima i drugim mehaničkim sistemima, gdje zaptivanje igra važnu ulogu u obezbeđivanju najviše sigurnosti i efikasnosti u proizvodnom procesu. Koriste se u prehrambenoj, farmaceutskoj i hemijskoj industriji, u pomorstvu, u postrojenjima za pročišćavanje, itd. Ukratko, njihova primjena je svuda gde postoji potreba za odličnim zaptivanjem, najvišim standardima i sertifikacijama.
Kompanija Lidering ima najveći asortiman različitih brtvi, koje se pojavljuju u obliku pojedinačnih brtvenih elemenata ili zasebnih sklopova, tj. cartridge. Prednost ovog  mehanizma je jednostavnija instalacija.

Područja primjene u različitim industrijama

LIDERING je dio konglomerata EPI INDUSTRIES sa sjedištem u Barceloni. Osnovana je 1975. godine kao distributivna kompanija u oblasti brtvi za špansko tržište. Godine 1985., uz pomoć iskustva stečenog prodajom mehaničkih brtvi, počeli su s razvojem i proizvodnjom vlastitih brtvi. Danas imaju vlastitu modernu i fleksibilnu proizvodnju u Tarragoni (Španjolska), a široku paletu mehaničkih brtvi dopunjava i saradnja s proizvođačima u Europi, Indiji i Kini.

Mehanička brtvila za pumpe u procesnoj industriji

Višedijelne brtve se sastoje od  rotirajuće kontaktne površine, stacionarnih kontaktnih površina, sekundarnih brtvi i opruga. U zavisnosti od ponašanja medija u toku rada, postoje balansirani i neuravnoteženi zaptivači.

Brtve se dijele u grupe prema njihovoj izvedbi:
-Mehaničke brtve s konusnom oprugom
-Mehaničke brtve, gdje se sekundarno brtvljenje vrši sa metelom ili teflonom
-Mehaničke brtve s više opruga
-Mehaničke brtve sa membranskim oprugama


Područja primjene:
– u hemijskoj proizvodnji na bazi hlora, kiselina, baza, deterdženata, đubriva itd.
– u mliječnoj industriji
– proizvodnja pića
– uređaji za čišćenje
– pumpanje morske vode

Mehanička brtvila za opštu upotrebu

Višedijelne brtve su dizajnirane jednostavno i ekonomično, štoo omogućava njihovu lakšu montažu  u komplikovanim aplikacijama, te u aplikacijama s oprugama pod pritiskom.

Područja primjene:
– Pumpanje otpadnih voda
– Pumpe za kućnu upotrebu
– Pumpe za bazene i masažne kade
– Pumpe za pitku vodu

RMS mehaničke brtve

RMS mehaničke brtve se smatraju zamjenskim dijelovima za popularne pumpe kao što su: Flygt, Grundfos-Sarlin, ABS, Alfa Laval, Hilge, APV, Fristam.

Područja primjene:
– Sistemi grijanja
– Pumpanje otpadnih voda
– Prehrambena industrija
– Pumpe i mikseri u farmaceutskoj industriji
– Motorske pumpe

Mehaničke brtve – cartridge

Mehaničke brtve cartridge dizajnirane su tako da se smanji pojavljivanje grešaka u instalaciji i time smanji broj zaustavljanja u proizvodnji.Instalacija je jednostavna i brza, održavanje nije potrebno.

Područja primjene:
– proizvodnja boja, lakova
– petrohemijska industrija
– industrija papira
– prehrambena industrija (proizvodnja sosova, slatkiša)
– farmaceutska industrija
– uređaji za čišćenje (odmašćivanje, odljepljivanje)
– pumpanje nečiste vode u pomorstvu

Pomoćna oprema za rad brtvila

U slučaju zahtjevnijih radnih uvjeta, a time i posebnih mehaničkih ispiranja,  Lidering nudi širok asortiman pomoćne opreme kako bi se osiguralo odlično brtvljenje.

Šta je mehanička brtva?

Mehanička brtva je brtveni sklop, koji se u osnovi sastoji od dva elementa. Prvi je nepokretan, koji je pričvršćen za tijelo mašine, dok je drugi rotirajući, montiran izravno na mašinsko vratilo. Oba su opremljena određenim predopterećenjem, što se postiže pomoću opruga i rotira kroz precizno obrađene površine. One se obično prave postupkom sinterovanja i na kraju tretiraju adhezijom. Za vrijeme kretanja između kontaktnih površina se formira film za podmazivanje pomoću tekućeg medija. Potpuno brtvljenje se tako postiže postavljanjem kliznih površina ili, sa ekstremno malim zazorom između zaptivnih površina nastalih izuzetno tankim filmom za podmazivanje tokom rada. Ovo je hidrodinamički fenomen kada su pokretne površine odvojene pritiskom koji nastaje u kontinuiranom sloju fluida između njih.

KONTAKTIRAJTE NAS ZA TEHNIČKE KONSULTACIJE

Pomoći ćemo vam u odabiru najprikladnijeg mehaničkog brtvila.

Za pomoć pri odabiru i korištenju brtvi, molimo kontaktirajte naš tim putem e-maila tbstrade@bih.net.ba ili putem telefona +387 35 744 174.

27.02.2020