+ 387 (0)35 744 174

Revolucionarne brtve Garlock Flange Free ™

Efikasno odvajanje i održavanje prirubničkih spojeva je aktuelna tema u industriji već duži niz godina. Uklanjanje klasičnih brtvi je dugotrajan proces, a trajna oštećenja prirubnice i ostalih dijelova gotovo su neizbježna.

Ostaci brtvi na brtvenim površinama i njihovo čišćenje, dugi niz godina predstavljaju problem radnicima u održavanju u industriji. Osim otežanog otvaranja prirubnice, problem također predstavlja i potpuno uklanjanje ostataka brtve, bez oštećenja brtvene površine prirubnice. Popravak ili zamjena prirubnice je skup i dugotrajan proces.

Proces promjene brtve, razlikuje se među izvođačima, a uklanjanje se najčešće vrši četkicom, žičanom četkom, sprejevima i sredstvima za uklanjanje ostataka na bazi toluena itd. Ove metode iako efikasne, više puta oštete površinu prirubnice. S druge strane, upotreba hemijskih proizvoda u procesu uklanjanja brtve, može ugroziti zdravlje i zagađivati okoliš.

Garlockovo rešenje

  • Garlock Flange Free premaz omogućava pojednostavljenu zamjenu brtvila bez ostataka
    .
  • Korištenje Flange Free premaza štedi vrijeme u promjeni brtvila, sprječava mogućnost oštećenja opreme i štedi troškove dužih obustava proizvodnje.

Godine 2007, tehnološki razvijena kompanija Garlock, sa sopstvenim odjeljenjem za istraživanje i razvoj, počela je s razvojem patentiranog antikontaktnog premaza. Danas, mnoge kompanije u velikim procesima održavanja koriste revolucionarno rješenje kompanije Garlock. Rješenje predstavljaju brtveni materijali tj. brtve sa integrisanim premazom serije Flange Free za jednostavnu i brzu zamjenu bez oštećenja.

Gore navedene prednosti, Garlock potvrđuje ispitivanjima prema ASTM F607 metodi, gdje je upotrebljena 1″ velika prirubnica izrađena od nehrđajućeg čelika 1018 i izložena 22 sata na 204°C, kako to i zahtijeva metoda.  Upotrebljen je bio Garlockov materijal za brtvljenje sa prevlakom Flange Free i drugi bez prevlake. Na kraju testiranja, rezultati su bili analizirani.  Razlike se mogu primijetiti na slikama ispod.

Bez premaza Garlock Flange Free

Sa  premazom Garlock Flange Free

Nepropusnost materijala Garlocka sa Flang Free premazom, kao i bez premaza, je također testirana. Ispitivanje je uključivalo i materijale drugih proizvođača, sa njihovim  antikontaktnim premazom i bez premaza. Ispitivanje je provedeno metodom ASTM F37. Uporedna tabela prikazuje, da je zbog  premaza, minimalna propusnost materijala u odnosu na druge proizvođače, što se jasno vidi iz priložene tabele.

Izbor materijala

Garlockovi presani vlaknasti materijali imaju integrirani premaz protiv lijepljenja, tj. Flange Free tehnologiju koja pokriva čitav spektar potreba i za opštu i za najzahtjevniju industriju. Odabirom Flang Free materijala, olakšat ćete uklanjanje brtvi bez ostataka na površinama prirubnice.
.
Ponuda brtvila sa Flang Free premazom:

  • Blue Gard Style 3000
  • IFG Style 5500
  • Garlock Style 9850
  • Garlock Style 9900

Za materijale je karakteristična metoda EN 13555 koja omogućava konverziju u EN1591-1 metodu i pruža se klijentima po potrebi, za postizanje različitih nivoa nepropusnosti (TA-Luft).

Garlock materijali i njihov Flange Free premaz dostupni su kod nas u obliku ploča različite debljine. U svom programu na modernoj CNC mašini nudimo i rezanje brtvi, u standardnima (EN, ANSI) ili bilo kojim dimenzijama. Rezanje je moguće i u složenijim konturama. Ako vaše aplikacije zahtijevaju stroge zahtjeve TA-Luft, nudimo vam izračun nominalnog momenta zatezanja  prirubničkih spojeve prema EN-1591.

Naši tehnički stručnjaci, zajedno sa iskustvom Garlock inženjera, stoje vam na raspolaganju da vam pomognu u odabiru pravog materijala za vašu primjenu. Kontaktirajte nas radi tehničkog savjetovanja putem našeg mail-a tbstrade@bih.net.ba ili putem telefona: + 387 35 744 174.

06.03.2020