+ 387 (0)35 744 174

Schaeffler OPTIME

efikasno automatizirano praćenje stanja mašinskih elemenata i opreme

Predviđa kvarove > UKLJUČI & POGLEDAJ

Schaeffler OPTIME je isplativo, efikasno i jednostavno rješenje za automatizirano praćenje stanja svih kritičnih elemenata mašine i opreme, za radnike na održavanju, kao i za rukovodioce postrojenja. Zahvaljujući jednostavnoj montaži, OPTIME omogućava praćenje stotine rotirajućih mašina u samo nekoliko sati.

Praćenje stanja mašina u proizvodnji zahtijeva visoke troškove, pa se i do 95% svih mašina u tvornicama samo povremeno pregleda ili često uopšte ne pregleda, što može dovesti do neplaniranih kvarova i zastoja proizvodnje.

  • Cjelovito i automatizirano praćenje stanja mašinskih elemenata
  • Bežični rad putem aplikacije na pametnom telefonu
  • Jednostavno uključivanje u više od 100 mjernih tačaka u jednom danu
  • Ušteda do 50% u poređenju sa troškovima ručnog mjerenja!

Provjerite kako Vam OPTIME može olakšati posao i predvidite potencijalne kvarove! ⇓

Brza instalacija

Potrebno je samo nekoliko minuta da instalirate senzore i podesite OPTIME aplikaciju – nije potrebno prethodno iskustvo

Stručno znanje

Profesionalna dijagnostika zasnovana na algoritmu – putem aplikacije 24/7 >donošenje ispravnih odluka u bilo kojem trenutku

Za profesionalce i početnike

Ključne informacije i opsežnost podataka za širok krug korisnika

Kako radi? Automatizirana analiza podataka >

OPTIME je lako proširivi sistem, sastavljen od:

  • bežičnih vibracijskih senzora na baterije
  • prenosnika
  • aplikacije za vizualizaciju rezultata analiziranih podataka.

Podaci obuhvaćeni senzorima se analiziraju pomoću posebno razvijenih algoritama koji se temelje na Schaefflerovom tehničkom znanju i  višegodišnjim iskustvima. OPTIME upozorava na nepravilan rad (npr. oštećenje) dijelova mašine poput električnih motora, ventilatora i pumpi, i do nekoliko sedmica ranije.

Sistem omogućava rano upozoravanje na neravnotežu i nedosljednost. Aplikacija prikazuje podatke u obliku grafikona i vizualizira ozbiljnost incidenata pomoću boja semafora, alarma i drugih informacija. Predmeti se mogu grupisati prema zahtjevima korisnika, a njihov se status može predstaviti u različitim prikazima koji mogu biti specifični za svaku grupu.

Radnici na održavanju ili vanjski izvođači radova u preduzeću pomoću OPTIME sistema dobivaju posebne izvještaje o potrebnim popravkama – za pravovremeno i učinkovito planiranje troškova održavanja, potrebama za radnom snagom i nabavkom rezervnih dijelova.

Primjena OPTIME sistema u praksi

Brzo i jednostavno funkcionisanje

Rad s OPTIME sistemom omogućava jednostavno instaliranje i izvođenje početnih operacija bez prethodnog stručnog znanja. U jednom danu moguće je postaviti više od 100 mjernih tačaka.

Senzori vibracija su na kontrolne elemente pričvršćeni pomoću vijaka ili ljepila. Aktiviraju se pratećom aplikacijom, koja se na kontrolne elemente povezuje preko najbližeg komunikacijskog polja (NFC – eng. »Near Field Communication«). Svi instalirani senzori autonomno komuniciraju jedni sa drugima i sa prenosnikom. Sa njim formiraju posebnu mrežnu strukturu koja se svrstava među najpouzdanije i energetski najučinkovitije vrste IoT mreža(»Internet of Things«), koje se danas koriste u industriji. Senzori u mreži prenose KPI podatke mašine (eng. »Key Performace Indicator« – pokazatelji uspješnosti) i neobrađene podatke o vibracijama i temperaturama preko prenosnika do IoT centra. Centar analizira podatke, a rezultati se prikazuju u aplikaciji na širokom spektru uređaja koje timovi za održavanje i rukovodioci pogona često koriste za rad. Rezultati analize se mogu integrirati u interno IT okruženje korisnika putem aplikacije REST API.

Pogledajte– kako OPTIME sistem radi? ⇓

Kako možete uštediti čak do 50%?

Mjesečna mjerenja ručnim alatima zahtijevaju visoke troškove, dok sa alatom OPTIME možete uštediti do 50%. Zbog svoje kompleksne algoritamske analize, omogućava kvalitetnije praćenje za razliku od većine bežičnih internetskih sistema za upravljanje sadržajem. OPTIME se može koristiti za mnoštvo sredstava za koja prethodni nadzor nije bio troškovno isplativ. OPTIME je prvo rješenje koje može pružiti uistinu sveobuhvatan pregled stanja mašina i pokriti sve podsisteme i pomoćne uređaje. To je od ključnog značaja za pouzdano sprječavanje neplaniranih zastoja mašina i opreme.

TBS kompletna rješenja > obratite se našim stručnjacima!

Želite više informacija o Schaeffler OPTIME?

U TBS TRADE stojimo na raspolaganju za sva tehnička pitanja i stručni savjet. Možete nas kontaktirati putem emaila tbstrade@bih.net.ba ili telefonski na +387 35 744 174.

07.07.2021