+ 387 (0)35 744 174

Zbog čega dolazi do kvara ležajeva?

Najčešći uzroci kvara ležajeva su nepravilan izbor i neprofesionalna montaža. S pravilnim odabirom izbjegavate neugodnosti koje mogu proizaći zbog nepravilnog izbora i time produžavate životni vijek ležaja i mašine u koju je ležaj ugrađen.

Izbor ležajeva

Za bilo koje vozilo ili stroj potrebno je prije upotrebe izabrati pravilan ležaj. Odabir kugličnih ili valjkastih ležajeva i njihova primjena ovisi o sljedećim uslovima:

  • kapacitet prijenosa tereta i priroda tereta,
  • brzina obrtaja osovine u minuti,
  • radni uslovi (temperatura, vlaga, prašina, kiseline, itd…),
  • veličina i smjer utovara,
  • odnos između pritiska i radijalnog opterećenja.

tbs-lezajevi-ponuda

Obično su kuglični ležajevi prikladniji za manje strojeve koji rade pri velikim brzinama. Valjkasti ležajevi su prikladniji za strojeve koji rade pod većim opterećenjima.

Uobičajena praksa s ranim kvarom ležaja je da se neispravni ležaj pošalje na analizu kako bi se utvrdio uzorak kvara. Takva analiza može pomoći u održavanju glavnih uzroka kvara i određuje preventivne mjere koje će ubuduće spriječiti takve kvarove. U slučajevima gdje je pravovremeno otkriven uzrok kvara ležaja, te se pravovremeno osigura pravilan rad, produžuje se životni vijek oštećenog ležaja.

Primjeri kvare ležajeva

U mnogim slučajevima gdje ležaj radi u nestandardnim uvjetima rada, pokazivat će znakove neispravnog podmazivanja, jer nestandardni uvjeti rada uzrokuju pregrijavanje ležajeva, te se time smanjuje viskoznost maziva.

Nastavak rada u nepravilnim uslovima ugrožava ležaj i završava kvarom ležaja.

Možemo navesti četiri glavna uzroka prijevremenog kvara ležaja:

  • trećina svih kvarova se događa radi neispravnog podmazivanja,
  • zamor materijala: kada su strojevi preopterećeni i neuravnoteženi dolazi do zamora materijala,
  • nepravilna montaža odgovorna je za 15 % kvarova ležajeva,
  • kontaminacija (ulazak vode, strugotine,…). Da bi se izbjegla kontaminacija, korisnici mogu koristiti brtve.

Kako spriječiti kvarove ležajeva

Kako bi se spriječili kvarovi ležajeva potrebno je koristiti preventivne dijagnostike i praksu redovitog održavanja strojeva i proizvodnje. U preduzećima gdje postoje ograničenja ljudskih i tehničkih resursa pametno je razmisliti o najmu usluga održavanja kako bi se poboljšao rad strojeva i smanjio gubitak proizvodnje.

U našoj trgovini možete pronaći veliki izbor ležajeva. Prilikom odabira prikladnog ležaja možete se savjetovati s našim stručnjacima koji će Vam pomoći kod svih mogućih pitanja i sumnji. Nazovite nas na +387 (0)35 744 174 ili pošaljite e-mail na tbstrade@bih.net.ba.

04.06.2022